Cilindrul principal de frana defect: care sunt simptomele?
Cilindrul principal este una dintre cele mai importante componente ale sistemului de franare. Sarcina sa principala este sa transforme presiunea mecanica in hidraulica, astfel incat sa poata antrena etrierele de frana ale masinii. Din pacate, ca toate celelalte componente mecanice din masina, acesta nu este asigurat impotriva problemelor.
De aceea, este important sa se urmareasca aparitia simptomelor care indica o defectiune a cilindrului principal. Dintre aceste simptome, 3 sunt cele mai comune si anume:
Indicatorul de frana pe tabloul de bord este aprins
Prin intermediul indicatorului, computerul de bord al masinii semnaleaza prezenta unei defectiuni la unul dintre sistemele principale.
Destul de des, aparitia sa brusca este asociata cu defectiunea probabila a cilindrului principal. In principiu, pedala de frana este conectata la cilindrul principal prin intermediul unei tije. De fiecare data cand soferul calca pe ea, exista o presiune asupra tijei.
Acest lucru afecteaza ulterior atat pistoanele situate in carcasa cilindrului principal, cat si lichidul de frana. O posibila scadere a presiunii lichidului de frana poate fi, de asemenea problema.
Scurgere de lichid de frana
Din rezervor, lichidul de frana este directionat catre cilindrul principal. Datorita acestuia, este redirectionat catre diferitele circuite din sistemul de franare, ajungand la fiecare componenta a etrierului de frana de pe rotile masinii. Cilindrul in sine este pozitionat direct sub rezervorul de lichid. Acest lucru presupune un acces usor la acesta, ceea ce faciliteaza foarte mult verificarile asupra starii sale.
In acest fel, supapele adiacente (proportionale si de control) pot fi inspectate daca exista suspiciunea unei scurgeri in circuit.
Lichid de frana contaminat
Cilindrul principal are garnituri de cauciuc, deteriorarea acestora poate duce la scurgeri. Odata cu permeabilitatea problematica, din cauza integritatii deteriorate a etansarilor, o serie de particule mici daunatoare de noroi si altele, odata ajunse in sistemul de franare si amestecate cu lichidul, pot provoca daune grave instalatiei hidraulice a masinii.
O consecinta directa a unei astfel de situatii neplacute este dificultatea de a opri masina atunci cand se apasa pedala de frana. Din cauza contaminarii, este posibil ca presiunea hidraulica sa nu fie suficienta pentru a aplica franele si astfel sa creasca drastic timpul necesar masinii pentru a se opri. Acest lucru, la randul sau, poate fi fatal, atat pentru pasagerii din masina, cat si pentru toti ceilalti utilizatori ai drumului.