Compozitia uleiurilor de motor: prin ce difera?
In functie de tipul de baza si de raportul dintre diferiti aditivi, uleiurile de lubrifiere pentru motor sunt de obicei de 3 tipuri:
-
Minerali
Se obtin prin distilarea uleiului, urmata de purificarea selectiva sau acida a fractiilor uleioase. Ele sunt cel mai adesea denumite „minerale”. Se caracterizeaza prin vascozitate ridicata. Cand sunt incalzite, se evapora foarte repede, iar din cauza distrugerii compozitiei aditivilor care intra in ele se contamineaza.
- Semi-sintetice
Sunt produse pe baza de minerale cu ajutorul unor tehnologii speciale. Contin o cantitate mai mare de aditivi decat cei minerali. Ele sunt denumite semi-sintetice sau parti-sintetice.
Sunt potrivite pentru functionarea in zone climatice cu ierni blande si veri nu prea calde. Sunt mai ieftine decat cele sintetice. Au o serie de avantaje fata de cele minerale, precum durabilitate sporita, rezistenta mai mare la diferentele de temperatura si eficienta.
- Sintetice
Sunt obtinute din ulei prin sinteza organica. In majoritatea tarilor din lume, este denumit complet sintetic. Datorita compozitiei lor speciale si tehnologiei noi de productie, ele previn formarea depunerilor si au caracteristici optime de vascozitate in anotimpurile reci, ceea ce asigura o protectie fiabila a unitatii de putere in primele secunde de la pornirea motorului.
In plus, isi pastreaza proprietatile originale chiar si sub influenta temperaturilor foarte ridicate, ceea ce le face potrivite pentru functionarea pe vreme calda. Aceasta clasificare este cea mai comuna, dar este destul de superficiala si conditionata. Prin urmare, expertii evita in mod deliberat sa accepte termenul „semi-sintetic” si impart toate uleiurile de baza in 5 grupuri:
- Primul grup include uleiurile produse prin purificarea selectiva si deparafinarea uleiului.
- Al doilea grup include uleiuri foarte purificate cu continut redus de parafine si compusi aromatici care au suferit hidrocracare.
- Al treilea grup include uleiuri lubrifiante cu vascozitate ridicata produse prin hidrocracare catalitica.
- Al patrulea grup este de uleiuri pe baza de polialfaolefine.
- Al cincilea grup acopera toate uleiurile care nu sunt incluse in celelalte 4 grupuri. Sunt produse pe baza de esteri complecsi, glicoli si alte substante.
Produsele moderne includ de obicei componente din mai multe grupuri.
Sfat de la specialisti
Pentru motoarele mai vechi cu kilometraj mai mare, uleiurile sintetice nu sunt cu siguranta potrivite, mai ales in cazurile in care au fost folosite pana acum uleiuri minerale. In primul rand, aditivii care fac parte din acestea pot distruge funinginea veche care nu interfereaza cu functionarea motorului, crescand sarcina asupra motorului si accelerand uzura elementelor acestuia.
In al doilea rand – produsele care contin ingrediente sintetice au o vascozitate scazuta si se pot scurge prin elementele de etansare sau le pot distruge. Pe de alta parte, utilizarea uleiurilor minerale este inacceptabila pentru masinile sport si puternice ale caror componente sunt supuse la sarcini extrem de mari: efectele temperaturii ridicate pot fi distructive pentru acestea.