Cum poate fi efectuata decarbonizarea motorului masinii?
Inima oricarui autoturism este motorul. Daca motorul nu mai functioneaza in parametrii impusi, atunci conducatorul auto nu mai este in siguranta pe sosea. Un stil de sofat neglijent, folosirea unor combustibili slab aditivati si omiterea efectuarii verificarilor de rutina sunt numai cateva dintre aspectele care prezinta un risc major de a genera defectiuni la motor. Unul dintre cele mai importante fenomene care au loc la nivelul motorului si care are nevoie de o atentie deosebita este carbonizarea motorului.
Cauzele carbonizarii motorului si metode de decarbonizare
Carbonizarea motorului se produce in momentul uzarii masinii. Motoarele sunt concepute special pentru a favoriza mediul de ardere, insa, in timpul procesului de combustie, carburantul nu este ars in totalitate. Ramasitele care nu se ard ajung fie in evacuare, fie se prind de suprafetele din camera de ardere. In acest fel se formeaza depozitele de carbon, care sunt daunatoare pentru motor. Cele mai predispuse la fenomenul de carbonizare a motorului sunt masinile folosite in zonele urbane, avand in vedere conditiile de trafic ingreunat.
Depunerile de carbon de pe motor poarta denumirea de calamina, fiind prezente in cazul motoarelor diesel. Decarbonizarea motorului este foarte importanta pentru prelungirea vietii acestei piese. Carbonizarea motorului duce la cresterea consumului de combustibil, la scaderea performantelor masinii si la aparitia fluctuatiilor de ralanti. Decarbonizarea este necesara pentru inlaturarea acestor probleme si pentru revitalizarea starii generale a motorului. Depunerile de carbon pot fi curatate chimic sau mecanic.
Curatarea chimica este o procedura care consta in folosirea unor aparate si solutii specifice, cu ajutorul carora se elimina resturile din sistemul de admisie al motorului. Curatarea cu apa oxi-hidrogen nu este complicata: se incepe cu pulverizarea solutiei de curatare in interiorul admisiei. Este important ca motorul sa ruleze si sa fie cald in timpul operatiunii de decarbonizare prin curatare chimica. In urma procesului rezulta un abur dens care dezintegreaza depunerile de carbon si le indeparteaza prin evacuare.
Curatarea mecanica este o alta modalitate de decarbonizare a motorului si este ceva mai complexa, deoarece necesita demontarea componentelor motorului. Complexitatea acestei proceduri este unul dintre motivele pentru care este mai costisitoare