Motive pentru care presiunea in anvelope poate scadea
Este extrem de important ca soferii sa se asigure ca anvelopele sunt la presiunea corecta, nu numai pentru a maximiza siguranta atunci cand conduc, ci si pentru a se asigura ca anvelopele pot rezista cat mai mult posibil.
Conducerea cu anvelopele umflate insuficient poate creste riscul de explozie a anvelopei. Anvelopele umflate insuficient sunt, de asemenea, mai susceptibile la perforare, ceea ce poate determina cateva reparatii sau chiar o anvelopa noua.
Este importanta verificarea regulata a presiunii in anvelope, mai ales inainte de un drum lung. Aceasta se face folosind un manometru – o achizitie excelenta care poate fi pastrata in masina pentru fi folosita in orice moment.
De ce apare pierderea presiunii in anvelope?
- Schimbari de temperatura
Schimbarile de temperatura pot afecta presiunea din anvelope. Presiunea in anvelope se poate contracta atunci cand este racita si se poate extinde cand este incalzita, ceea ce inseamna ca presiunea in anvelope poate deveni fie sub umflata, fie supra umflata. Daca temperatura creste cu 5,5°C, presiunea in anvelope poate fi crescuta cu 2%.
Daca temperatura scade cu aceeasi cantitate, presiunea in anvelope poate fi redusa cu 2%. Acesta este motivul pentru care este de o importanta vitala verificarea anvelopelor inainte de a conduce, mai ales daca este vorba de o calatorie lunga.
- Deteriorarea talonului anvelopei
Pe masura ce anvelopa imbatraneste, talonul anvelopei se poate degrada in timp. Un talon deteriorat al anvelopei poate duce la pierderea presiunii aerului. Acesta este un alt motiv pentru care nu ar trebui achizitionate niciodata anvelope partial uzate.
- Probleme cu supapa anvelopei
Daca anvelopa are o supapa defecta, aceasta poate permite aerului sa iasa si se va observa o pierdere a presiunii in anvelope.
- Punctie lenta
Daca una dintre anvelope are o perforatie, aceasta poate duce la scaderea presiunii in anvelope de aproximativ 4 PSI ( 0,2757 bari) pe zi.
- Osmoza
Osmoza este dificil de identificat, insa are ca rezultat aerul care iese lent prin peretii de cauciuc ai anvelopei. Acesta nu este un proces rapid, totusi, daca presiunea in anvelope nu este verificata pentru o perioada substantiala de timp, acest lucru ar putea duce la o lipsa de presiune in anvelope.